Novo u galeriji

Upitnik

Koga najviše cijenim?
 

Bryan Peterson: Understanding Exposure

Evo još jedne knjige profesionalnog fotografa kojeg volim čitati. U knjizi Understanding Exposure Otvara se u novom prozoru nema ni jedne formule iako sam to očekivao. Umjesto toga Peterson zna na slikoviti način objasniti što se događa unutar kamere kad govorimo o izloženisti filma ili senzora svjetlosti. Kao što naslov kaže - "razumijeti" ekspoziciju - cijela knjiga je posvećena tome. Bogato popunjena fotografijama koje služe za primjer.


U ovoj knjizi zam prvi put naučio o svjetlosnom "svetom trojstvu" ili "čarobnom trokutu" : ISO vrijednost, brzina okidača, otvor blende. Svi oni imaju utjecaja na konačnu osvijetljenost fotografije. Istu osvijetljenost možemo dobiti s nekoliko kombinacija ova tri parametra ali u fotografijama se neke stvari značajno mijenjaju ovisno o kombinaciji. O ovim detaljima na jednom drugom mjestu.

Ne tvrdim da je ovo najbolja knjiga tog područja, ali prirodnost Petersonovog objašnjavanja prilično mi je pomogla shvatiti koncept ekspozicije fotografije. Čak i sami brojevi nisu toliko važni ukoliko razumijeno koncept veće ili manje blende u odnosu na veću ili manju brzinu zatvarača.

Kroz praktične primjere saznajemo kako smrznuti pokret u vremenu, kako fotografiji dati malo akcije, kako se poigrati svjetlom i sjenom, kako izolirati objekt od pozadine ili napraviti fotografije koje pričaju "cijelu priču".

Ovu knjigu sam kupio nakon Learning to see creatively Otvara se u novom prozoru istog autora koja me naučila potražiti dobre kadrove i motive za fotografiranje. Understanding Exposure Otvara se u novom prozoru je bio logičan nastavak, vidim dobru temu ali trebam je znati uhvatiti, prenijeti pravi osjećaj na fotografiju, ispravnom ekspozicijom.

Tijekom nebrojeno eksperimenata, nastali su i neki zanimljivi radovi koje možete pogledati u mojoj fotogaleriji.

Pretraži fotografski.com

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1