Novo u galeriji

Upitnik

Koga najviše cijenim?
 

Fotografske teorije

Područje fotografskih teorija. Mnogo je toga napisano u knjigama i po internetu jer teorija je ono od čega sve počinje i što treba uz marljivog puno rada dovesti i do praktičnih rezultata. Fotografske teorije su održive iako ih se treba uzimati s rezervom. Fotografija je ipak umjetnost.

Kreativna ekspozicija

Moj omiljeni autor Bryan Peterson u svim svojim knjigama, predavanjima u uputama često koristi pojam "kreativna ekspozicija". Znači li kreativna ekspozicija isto što i dobra ekspozicija? Naravno, ne. Dobra, korektna ili tehnički ispravna ekspozicija je nužnost, ali to ne znači da takva ekspozicija ima i umjetnički štih. Da bismo bili kreativni trebamo znati čime raspolažemo i kako to upotrijebiti za umjetnički dojam.

Dobra ekspozicija ne znači drugo nego dobar odnos "svetog trojstva": ,otvora blende, brzine okidača i ISO osjetljivosti u, pretpostavimo, standardnom osvjetljenju. Već i teoretskim promišljanjem, očito je ono što je sprovedivo u praksi. Za svaki kadar postoji nekoliko "dobrih" ekspozicija. Najčešće šest, ali i više što ovisi o opremi. Tako je na primjer ISO 100-f8-1/250 jednako dobro kao i ISO 100-f11-1/125. Veći otvor objektiva propušta više svjetlosti što kompenziramo većom brzinom i obrnuto. Na taj način sudjeluju bilo koja dva od tri elementa ekspozicije. U krajnjem slučaju, postava kamere na automatiku će (barem bi trebala) uvijek dati ispravnu ekspoziciju i to po principu težnje k što manjem otvoru objektiva radi oštrine, što većoj brzini s tim otvorom po mogućnosti uz ISO 100 radi najmanje šuma. No kamera to radi školski i nema sposobnost "kreativnog" računanja.

Peterson kaže: Vi ste umjetnik iza kamere, razmišljajte kreativno. Koju ćete od šest ispravnih postavki ekspozicije upotrijebiti?

Više...

Fotografaska pravila: vrlo općenito

Moj interes za fotografiju prije više godina neminovno me doveo do "izučavanja" fotografskih pravila. Treba li ih doslijedno poštivati? Što će se dogoditi ako ih prekršimo? Razmotrimo istine i zablude o fotografskim pravilima.

A evo i teze: Ne treba ih poštivati! A zašto?

Više...

Zanimljivo ili već viđeno

Često za neku fotografiju kažemo da je dobra, odlična, interesantna ili je nahvalimo nekim drugim epitetom iako predstavlja nešto što je već uslikavano do besvijesti. Na koji način je bolja? Ako poštujemo ili pak namjerno kršimo neka od pravila za dobru fotografiju stvorili smo dobar preduvjet za zanimljivo umjetničko djelo. No profesionalci znaju jednu malu tajnu koju na sreću objavljuju u knjigama - odabir dobrog kuta snimanja tj. perspektive.

Više...

Pretraži fotografski.com

RSS

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2