Novo u galeriji

Upitnik

Koga najviše cijenim?
 

Bryan Peterson: Understanding Shutter Speed

Understanding Shutter SpeedUnderstanding Shutter Speed Otvara se u novom prozoru je logični nastavak nekakve krivulje učenja nakon Learning to see creatively Otvara se u novom prozoru i Understanding Exposure Otvara se u novom prozoru istog autora - Bryana Petersona. Knjiga govori uglavnom o kreativnom korištenju brzine zatvarača, s naglaskom na brzine manje od 1/125. Već iz samog toga je jasno da se područje fotografije na koje se knjiga usmjerava odnosi uglavnom na uvjete slabog svjetla, izražavanje pokreta i akcije, apstraktnim fotografijama te noćnim fotografijama. Iako dijelom donosi zanimljiva saznanja i o "brzim ekspozicijama", razumljiv je naglasak na male brzine jer one u većoj mjeri donose određene poteškoće amaterskim fotografima. Ova knjiga će jednako pomoći u svladavanju tih poteškoća kao i o naprednom namjernom korištenju malih brzina u svim svjetlosnim uvjetima radi postizanja fotografskih efekata.

Više...

Michael Freeman: The Photographer's Eye

Knjiga The Photographer's Eye Otvara se u novom prozoru dokazuje da fotografija nije jednostavni proces bilježenja slika iz stvarnog života. Da bi se taj proces dobro obavio treba imati neka naizgled sporedna znanja koja itekako utječu na rezultat. U uvodu knjige stoji sljedeće: "...kako izgrađujete svoju fotografiju, od čega se ona sastoji, u kakvim su odnosima oblici i forme na fotografiji, kako su popunjeni prostori, kako cijela fotografija mora imati određeno jedinstvo."

Više...

Bryan Peterson: Understanding Exposure

Evo još jedne knjige profesionalnog fotografa kojeg volim čitati. U knjizi Understanding Exposure Otvara se u novom prozoru nema ni jedne formule iako sam to očekivao. Umjesto toga Peterson zna na slikoviti način objasniti što se događa unutar kamere kad govorimo o izloženisti filma ili senzora svjetlosti. Kao što naslov kaže - "razumijeti" ekspoziciju - cijela knjiga je posvećena tome. Bogato popunjena fotografijama koje služe za primjer.

Više...

Bryan Peterson: Learning to see creatively

Learning to see creatively Otvara se u novom prozoru je knjiga koju sam nabavio na engleskom jeziku. Nisam našao podatak da postoji na kojem drugom jeziku, ali mi osim hrvatskog drugo ni ne bi značilo. Iako o sadržaju ove knjige postoje različita mišljenja, mislim da je njena korisnost fotografskim početnicima i naprednim amaterima neupitna. Svakom početniku je veliki izvor novih ideja, ali i principa na kojima se može izgraditi dobar osjećaj za prostor i kompoziciju.

Pročitaj članak Learning to see...

Pretraži fotografski.com

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24